Zapraszamy na Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu

 

 

Zapraszamy na dziesiątą, jubileuszową edycję Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, która odbędzie się w Poznaniu w dniach 12-15 sierpnia 2016! Jak co roku nie zabraknie nas na festiwalu. W tym roku zapraszamy na warsztaty zielarskie "Zioła w kuchni i zielniku" z wykorzystaniem ziół z ekologicznego ogrodu zielarskiego Stowarzyszenia Światowid, mieszczącego się w Małachowie Szemborowicach pod Witkowem. Stoisko reklamowe będzie miała również Spółdzielnia Socjalna Domowe przysmaki, na którym będzie można zakupić dżemy, konfitury, soki, syropy lecznicze i owocowe.

Uczestnicy warsztatów będą mogli zapoznać się ze świeżymi ziołami. Na warsztatach rozpoznawać będziemy zioła po zapachu, smaku i wyglądzie.  Poznamy  ich walory zdrowotne i zastosowanie w medycynie naturalnej. Nie zabraknie również wiedzy o tym jakie zioła można stosować w kuchni. Każda osoba uczestnicząca w warsztatach będzie mogła przygotować masło ziołowe i sos ziołowy typu pesto z własnej kompozycji ziołowej.

 

Szczegółowy program festiwalu:

Piątek – 12 sierpnia 2016

Jarmark Dobrego Smaku – Stary Rynek – 11.00-22.00

RUSZTowanie na Śródce – śródeckie restauracje w formule ulicznej:  dania z rusztów, zaskakujące trunki – 17.00-22.00

Konkursy

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

11.00-14.00 :: ocena produktów, Hotel Kolegiacki

11.30-14.00 :: zmagania kulinarne, Scena na Quadro

15.00-16.00 :: ogłoszenie wyników, scena na Quadro

Konkurs Smak Powiatu Poznańskiego

16.00-17.30 :: ocena produktów, Hotel Kolegiacki

18.00 :: ogłoszenie wyników, Scena na Quadro

Koncert

17.00-19.00 :: Ludożercy z innej wsi, Stary Rynek – Fontanna Neptuna 

Warsztaty, laboratoria, degustacje

12.00-16.00 :: Warsztaty Zielarskie, Stary Rynek, namiot Stowarzyszenia Światowid – wstęp wolny

16.00 :: "Jesteś tym co jesz – nie bądź E! – warsztaty mądrego jedzenia", Ekodelikatesy u Biernackich (współpraca merytoryczna: Mój Dietetyk), ul Dąbrowskiego 29 – wstęp wolny

18.00 :: Warsztaty CookUp na grillu: Grillowanie w domowych warunkach, studio kulinarne CookUp, ul. Dąbrowskiego 29 – bilety* (warsztaty poprowadzi Marcin Kaczmarek-Pielin, organizator akcji Master Chef for Dogs)

18.00 :: Warsztaty kulinarne – Kuchnia sycylijska z Mają Skorupską, Akademia Kulinarna SPOT. To EAT, ul. Dolna Wilda 87. – bilety*

19.00 i 21.00 :: Warsztaty: Wina Musujące, Klub Tasting Room, ul. Wąska 1 – bilety*

 

Sobota – 13 sierpnia 2016

Jarmark Dobrego Smaku – Stary Rynek – 10.00-22.00 

Smaczne Lato w Mieście na Zielonym Targu, Plac Bernardyński – 7.00-12.00

Śniadanie na Trawie, Park Jana Pawła II – 11.00-17.00

Koncert

16.00-20.00 :: Illegal Boys, Stary Rynek – Fontanna Marsa

UWAGA PREMIERA:

12.00-15.00 :: BESZAMEL, kulinarna GRA fabularna, kuchnia w świecie fantasy, premierowe rozgrywki (również wersji karcianej), spotkanie z autorem – Pub Lot Chmiela, ul. Żydowska 4 – wstęp wolny

Warsztaty, laboratoria, pokazy

12.00-16.00 :: Warsztaty Zielarskie, Stary Rynek, namiot Stowarzyszenia Światowid – wstęp wolny

12.00-16.00 :: CookUp i Avocado, pokazy kulinarne i degustacje, namiot CookUp, Stary Rynek

16.00 :: Warsztaty: Oliwa na warsztacie, Klub Tasting Room, ul. Wąska 1 – bilety*

12.00-20.00 :: Otwarcie o piwie na pokazach kiperskich czyli łyk wiedzy o piwie z garścią słodu i chmielu w tle, Lech Browary Wielkopolski zaprasza, namiot Cervesario, okolice Muzeum Instrumentów – wstęp wolny

20.00 :: Stół Mieszka i Dobrawy – eksperymentalna kolacja degustacyjna, Restauracja Toga – zaproszenia*

Kino Muza w Kuchni

16.00 :: Uczta (Foodies), Film dok. reż. Thomas Jackson, Kino Muza, ul. Św. Marcin 30 – bilety*

 

Niedziela – 14 sierpnia 2016

Jarmark Dobrego Smaku – Stary Rynek – 10.00-22.00 

Śniadanie na Trawie, Park Jana Pawła II – 10.00-16.00

Konkursy

Konkurs Polska Nalewka Roku

16.00-19.00 :: ocena nalewek, Hotel Kolegiacki

20.00 :: ogłoszenie wyników, scena na Quadro

20.30 :: Spotkanie uczestników konkursu i degustacja, Hotel Kolegiacki – zaproszenia*

Koncert

16.00-20.00 :: Illegal Boys, Stary Rynek – Fontanna Apollina 

Warsztaty, Laboratoria, Pokazy

10.00-18.00 :: Kura, kaczka, indyk, gęś – dania z polskiego drobiu, pokazy i degustacje na stoisku Agencji Rynku Rolnego, prowadzi: Sebastian Gołębiewski

10.30, 12.00, 13.30 :: Stół Mieszka i Dobrawy, warsztaty historyczno kulinarne dla dzieci. Centrum Concordia Design, ul. Zwierzyniecka 3 – zapisy*

12.00-16.00 :: Warsztaty Zielarskie, Stary Rynek, namiot Stowarzyszenia Światowid – wstęp wolny

12.00-18.00 :: Food Design, prezentacja projektów studentów łódzkiej ASP, Stoisko ASP Food Design, Stary Rynek

12.00-20.00 :: Otwarcie o piwie na pokazach kiperskich czyli łyk wiedzy o piwie z garścią słodu i chmielu w tle, Lech Browary Wielkopolski zaprasza, namiot Cervesario, okolice Muzeum Instrumentów – wstęp wolny

Kino Muza w Kuchni

17.00 :: Kwiat wiśni i Czerwina fasola, reż. Naomi Kawase, Kino Muza, ul. Św. Marcin 30 – bilety*

19.30 :: Kolacja filmowa – Japońskie inspiracje, Restauracja Concordia Taste, ul. Zwierzyniecka 3 – bilety*

Poniedziałek – 15 sierpnia 2016

Jarmark Dobrego Smaku – Stary Rynek – 10.00-20.00 

Koncert

11.45-13.00 :: korowód zespołów folklorystycznych – Światowy Przegląd Folkloru Integracje, Stary Rynek

16.00-18.00 :: Affabre Concinui, Scena na Quadro 

Warsztaty, Laboratoria, Pokazy

12.00-16.00 :: Warsztaty Zielarskie, Stary Rynek, namiot Stowarzyszenia Światowid – wstęp wolny

12.00-20.00 :: Otwarcie o piwie na pokazach kiperskich czyli łyk wiedzy o piwie z garścią słodu i chmielu w tle, Lech Browary Wielkopolski zaprasza, namiot Cervesario, okolice Muzeum Instrumentów – wstęp wolny

Kino Muza w Kuchni

16.00 – Ugotowany, reż. John Wells, Kino Muza, ul. Św. Marcin 30 – bilety*

Dostosuj wygląd