Wielkopolska Konferencja Programu Równać Szanse za nami.

W czwartek 7 czerwca odbyła się Wielkopolska Konferencja Programu Równać Szanse. Do Poznania przybyło ponad 120 osób by między innymi poznać projekty realizowane w ramach Programu. Na przybyłych czekał wykład prof Krzysztof Bondyry „Konkurencja a przyszłość wśród młodych“ oraz panel dyskusyjny „Młodzież z małej miejscowości nie ma szans na ciekawą pracę“ z udziałem Artura Łęgi z Polskiej Fundacji Dzieci i Młodzieży, Krzysztofa Bondyry z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Justyny Zawieji ze Stowarzyszenia Przyszłość Kotlina oraz Ireneusza Antkowiaka pedagoga i samorządowca z Pobiedzisk.

Dorośli uczestnicy wzięli udział w sesjach warsztatowych pt. „Jak przygotować dobry wniosek“ poprowadzony przez Artura Łęgę oraz „Kultura w projektach młodych“ przygotowany przez dr hab. Zygmunta Kalinowskiego. W tym czasie młodzież spierała się na argumenty w debacie oksfordzkiej, której tematem był „Internet zagrożeniem dla relacji międzyludzkich?“.

W przerwie pomiędzy panelami młodzież prezentowała swoje projekty zrealizowane w ramach programu Równać Szanse, a były to między innymi:
– „Pomidorowy szlak niepodległościowy“ oraz „Energia codzienności“ zrealizowane przez Stowarzyszenie Przyszłość Kotlina.
– „Latająca Galeria SZATNIA“ oraz Wędrujemy czyli nasz stopy“ zrealizowane przez Bibliotekę Publiczną w Bralinie.
– „Odkrywanie zapomnianego“, „Magiczne szycie barwi twoje życie“ oraz „Laboratorium działań w przestrzeni“ zrealizowane przez Stowarzyszenie Euro-Art z Kępna.
– „Chodzież rusza młodzież, młodzież rusza Chodzież“, „Sto lat wstecz“ oraz „Kto uwierzy, że w Chodzieży…“ zrealizowane przez Towarzystwo Miłośników Ziemi Chodzieskiej.

O swoich doświadczeniach związanych z programem i tym jak Równać Szanse wpłynęło na ich życie opowiedzieli Młodzi Liderzy: Amelia Gronowska i Agata Gumułka ze Stowarzyszenia Ziemia Krobska.

Na zakończenie Katarzyna Jórga, prezes Stowarzyszenia Światowid opowiedziała o najbliższym konkursie Regionalnym Konkursie Grantowym Programu „Równać Szanse” i możliwościach ubiegania się o dotację.

fot. Anna Soporowska