Gościliśmy wizytę studyjną z podlasia

W dniach 6-7 września gościliśmy w naszej siedzibie członków Lokalnej Grupy Działania Puszcza Białowska, przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego oraz lokalnych włascicieli gospodarstw agroturystycznych i producentów produktów lokalnych. Celem wizyty była prezentacja obiektu inkubatora kuchennego w zakresie zastosowanych rozwiązań budowlanych i technologicznych, zbudowanego przez nasze stowarzyszenie w 2015 roku. Przedstawiliśmy zasady funkcjonowania inkubatora i prowadzenia go obecnie głównie przez Spółdzielnię Socjalną Domowe Przysmaki. Podczas wizyty zapewniliśmy degustację produktów spożywczych wytwarzanych w inkubatorze kuchennym, typowo wielkopolskie potrawy takie jak: pyry z gzikiem, plendze ze śmietaną, babkę poznańską oraz napój z hyćki. W drugi dzień wizyty zaprezentowaliśmy naszym gościom część edukacyjną inkubatora tj. warsztaty zielarskie z wykorzystaniem ziół z naszego ziołowego ogrodu. Po warsztatach odbyło się spotkanie z panem Tomkiem Szeszyckim – właścicielem budynku w którym znajduje się inkubator i biuro stowarzyszenia. Podczas spotkania pan Tomek opowiedział o historii budynku i jego okolicy oraz o tym jak rozpoczęła się współpraca z naszym stowarzyszeniem.

{phocagallery view=category|categoryid=516|limitstart=0|limitcount=0}